Nazovite nas: +385 21 659 202 | E-mail: green-island@eko-adria-solta.com

fgvtour

Rogač

Rogač je glavna luka na otoku i zapravo spoj tri manje uvale: Kašjun, Banje i Rogač. Uvala Kašjun je smještena zapadno od pristaništa. Idealna je za goste željne privatnosti i tišine, a predivna šuma pruža hladovinu u vručim ljetnim danima. Velika šljunčana plaža, EUROCLUB te mnoštvo zabavnih aktivnosti na moru pretvaraju uvalu Banje u veliku ljetnu igraonicu za djecu. Uvala Rogač je središnja uvala i u njoj se nalazi pristanište za trajekte i katamaran. Tu se smjestilla i charter baza te velika centralna plaža. U vrijeme dolazaka i polazaka trajekata, posebno ljeti, Rogač je prepun gostiju i mještana koji žure na svoje destinacije. U Rogaču se nalazi i jedina benzinska postaja na otoku te lučka ispostava.

Zahvaljujući predivnoj prirodi, plažama, poziciji i odličnoj prometnoj povezanosti, Rogač je postao destinacija sama za sebe. Idealan je ukoliko želite istraživati čitav otok tijekom svog odmora, a ipak u neposrednoj blizini imati predivne plaže sa kristalnim morem, prirodu i tišinu s obzirom da u mjestu nema ugostiteljskih objekata noćnog tipa. Nakon jutarnje kave i gužve oko trajekta, svratite do tržnice u Grohotama koje su udaljene samo dva kilometra.
Otiđite do lokalne agencije i odlučite što želite raditi taj dan – iznajmiti brodić, skuter, otići na izlet ili posjetiti neko obiteljsko gospodarstvo. Posjetite i zbirku etnografskih predmeta izloženu u kući Nikole Mateljana.
POVIJEST
Mjesto je nastalo kao luka za Grohote koncem XVIII. stoljeća i u početku su postojale samo ribarske nastambe i konobe. Iz ranijih antičkih vremena na lokalitetu Banje pronađeni su ostaci rimske ''villae rusticae'' iz 3. – 4. stoljeća sa zidovima termi, ulomcima mozaika i grobovima. Na sjeverozapadnoj strani uvale uočeni su i zidovi u moru koji su vjerojatno pripadali antičkom pristaništu.
U XIX. stoljeću podignuta je u sredini uvale crkva Sv. Terezija Avilske, a nešto kasnije i ''kažela'' za dezinfekciju brodova i skladištenje ribarskih mreža. Pokraj XIX. stoljeća podignuta je i ladanjska zgrada obitelji Mladinov sa malim perivojem sa borovima. 1920. je osnovano i malo brodogradilište koje i danas vodi treća generacija obitelji.